Eifelgold lavameel.             


Waar komt het vandaan? 

Eifelgold® lavameel is een bijzonder natuurproduct afkomstig uit de Duitse Vulkaan Eifel. De Eifel streek staat bekend om zijn gezonde gronden, gezond vee en smakelijke producten. Het is een natuurgebied dat wordt gekenmerkt door kleine ronde meertjes zogenaamde maaren, golvende heuvels en warme bronnen. Maar weinig mensen staan er bij stil dat hier al vele miljoenen jaren een actief vulkaangebied ligt dat elke tien- tot twintigduizend jaar Europa bedekt met een fijne aslaag.

Een goede bodem is paramagnetisch geladen

Eifelgold® lavameel is een van de best scorende lavasoorten op het gebied van paramagnetisme.


Waarom lavameel? 

Het is een bodemverbeteraar, dus meer levenskracht voor de tuin, gazon, moes- en kruidentuin, grasland, struiken en bomen.

Dit gemalen lavagesteente, afkomstig uit de Vulkaan-Eifel zit boordevol mineralen en sporenelementen, die de bodemvruchtbaarheid verhogen. Een vruchtbare bodem is een levenskrachtige bodem, die planten vitaal en gezond maakt en vooral ook gezond houdt.

Eifelgold® lavameel wordt gebruikt in de biologische land- en tuinbouw en is goedgekeurd door de RHP.


Toepassingen van lavameel:

# Gebruik het in de bloementuin.

# In de moestuin en/of permacultuur.

# Bij humusarme en verzuurde bodems.

# In de kippenren.

# In de bosbouw, de gevolgen van zure regen.

# In de land- en tuinbouw.      

# Bij veeteelt en in stal.


Het is een zuivere en energievolle substantie, boordevol minerale voedingsstoffen en sporenelementen. Lava bevordert de groei van gezonde en vitale planten, die daardoor beter bestand zijn tegen ziekten en plagen. Goede organische meststoffen dragen bij aan een duurzame bodemvruchtbaarheid. De microbiële activiteit in de bodem zal toenemen, waardoor meer voedingsstoffen beschikbaar komen voor de plant. In een dergelijke bodem zullen gebrekverschijnselen uitblijven. 


Gedurende het groeiseizoen hebben planten aanvoer van voedingsstoffen nodig. Door jarenlang gewassen te verbouwen en te oogsten worden mineralen aan de bodem onttrokken en niet meer aangevuld. Door toediening van lavameel, krijgen planten een breed aanbod van gemakkelijk opneembare minerale voedingsstoffen voorgeschoteld waardoor ze een rijker wortelgestel krijgen. Groente en fruit zijn eerder rijp zodat men vroeger kan beginnen met oogsten. De opbrengst neemt zienderogen toe en bevat hogere gehaltes aan suiker en zetmeel. Dit alles komt smaak, vitaminegehalte en houdbaarheid ten goede. Gezonder eten betekend dus ook gezonde voeding.


Humusarme en verzuurde bodems komen door gebruik van lavameel weer in balans. De bodem is onze bron des levens. In een handvol vruchtbare aarde, zitten miljoenen micro-organismen. Zij zorgen ervoor dat organisch materiaal in voor de plant opneembare voedingsstoffen wordt omgezet. Lavameel bevordert dit proces en kan apart of in combinatie met natuurlijke meststoffen worden toegepast.

Gebruik van lavameel leidt tot een beter bewerkbare bodem, met een rijker en evenwichtiger bodemleven. Lavameel zorgt dus eenvoudigweg voor het broodnodige evenwicht!

 

In de kippenren werd vroeger as uitgeschud, waarin de kippen konden baden. Lavameel heeft ook een dergelijk effect. De kippen krabben het lavastof in hun pluimen, waardoor de poriën van parasieten (luizen, vlooien en andere insecten) verstopt raken. Zodra de kippen uit hun bad komen, schudden ze de insecten van zich af. De hele ren wordt met lavameel bestrooid, waardoor insecten zich niet meer ontwikkelen. 


Gebruik in de bosbouw.

Steenmeel is uitermate geschikt om de schade als gevolg van zure regen in de afgelopen decennia te compenseren. Bij gebruik van steenmeel is de uitspoeling van nitraat naar het grondwater significant lager dan bij het gebruik van kalk. Ook is steenmeel goed toepasbaar bij verbetering van de mestkwaliteit of voor het maken van verrijkt compost.


Gebruik in de veeteelt.

De basis van het ontstaan van vele ziekten ligt in de bodem. Met name in de voeding die van deze bodem afkomstig is. Laten wij ons hier echter beperken tot het vee. Voedingsziekten zoals, kopziekte, melkziekte, staan met de nageboorte, mortelaro, tussenklauw ontsteking, hoefbevangenheid en noem ze maar op, ontstaan allemaal door scheve verhoudingen in het voer. Te veel nitraat, calcium, eiwit, te weinig koper, kobalt, selenium, zink, zwavel, enz.


In de stallen.

Hier kan het prima worden toegepast, omdat het ammoniak bindt en pathogene bacteriën hun voedingsbodem ontneemt. Ook behoort diarree bij kalveren met 2 eetlepels lavameel per dag tot het verleden.


Hoeveel heb ik ongeveer nodig:

De moestuin     20 kg. per 60/80 m2   

De siertuin       20 kg. per 60/80 m2

Het gazon         20 kg. per are

Composthoop   10 kg. per m3

Fruitteelt          20 kg. per 50 m2

Bomenteelt       5-10 kg. per boom

Kamerplanten   1 eetlepel per pot

Rozen/heesters 0.5 kg. per plant

Let op! Voorkom het inademen van het fijne lavastof! Lavameel alleen gebruiken tijdens regen of naderhand sproeien i.v.m. het verbranden van het gewas door de siliciumkristallen die op het blad terecht zijn gekomen.